Chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybko się ją robi

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 gr masło
    300 gr mleko
    20 gr drożdże lub 8 gr suchych
    60 gr cukier
    550 gr mąka
    2 płaskie łyżeczki soli
    jajko do posmarowania
    kruszonka 50 gr mąka
    25 gr cukier
    25 gr masło

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże rozrabiam w letnim mleku ,dodaje cukier ,zostawiam na ok.15 min do wyrośnięcia, wyrośnięty rozczyn wyrabiam z mąką ,roztopionym letnim masłem,solą ,ponownie zostawiam do wyrośnięcia, dzielę na pół ,każdą część dzielę na trzy ,formuję wałeczki ,zaplatam warkocz ,znowu do krótkiego wyrośnięcia,chałki smaruję rozkłóconym jajkiem ,posypuję kruszonką,piekę w nagrzanym piekarniku na 180 st, ok. 25-30 min, do zrumienienia,jesli zostanie posypki to przechowuję ją w małym słoiczku ,zamkniętą, w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy