50 gr masło
300 gr mleko
20 gr drożdże lub 8 gr suchych
60 gr cukier
550 gr mąka
2 płaskie łyżeczki soli
jajko do posmarowania
kruszonka 50 gr mąka
25 gr cukier
25 gr masło
Sposób przygotowania przepisu:
Chałka drożdżowa
1.
drożdże rozrabiam w letnim mleku ,dodaje cukier ,zostawiam na ok.15 min do wyrośnięcia, wyrośnięty rozczyn wyrabiam z mąką ,roztopionym letnim masłem,solą ,ponownie zostawiam do wyrośnięcia, dzielę na pół ,każdą część dzielę na trzy ,formuję wałeczki ,zaplatam warkocz ,znowu do krótkiego wyrośnięcia,chałki smaruję rozkłóconym jajkiem ,posypuję kruszonką,piekę w nagrzanym piekarniku na 180 st, ok. 25-30 min, do zrumienienia,jesli zostanie posypki to przechowuję ją w małym słoiczku ,zamkniętą, w lodówce
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze