Golonka z fenkułem w winie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dobra golonka nigdy nie jest zła :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 golonki
    1 fenkuł
    1 cebula
    1 por
    3 marchewki
    gałązka rozmarynu
    3/4 szkl wina czerwonego półwytrawnego
    3 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżeczki cukru trzcinowego brązowego
    pieprz
    sól
    majeranek
    woda lub bulion
    3-4 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka z fenkułem w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka z fenkułem 1. Golonki umyć. Do głębokiej patelni wrzucić pokrojony w pióro fenkuł, pokrojoną w pióro cebulę, por pokroić na plasterki, marchewkę na kawałeczki ok 3-4 cm .. Podlać niewielką ilością tłuszczu i podsmażyć kilka minut. Ułożyć golonki, podlać 1 szkl wody, dodać wino i ocet balsamiczny oraz majeranek pieprz i rozmaryn w całości. Dusić pod przykryciem , od czasu do czasu obracając i podlewać wodą lub bulionem w razie potrzeby, aż do miękkości. pod koniec golonki posypać cukrem brązowym i posolić do smaku, jeszcze potrzymać pod przykryciem. Kiedy golonki są juz gotowe, wyjąć je na talerz a warzywa z pozostałym wywarem zmiksować z dodatkiem śmietany, wstawić na chwilę na ogień.

    Golonki podałam z sosem i sałatką ziemniaczaną z buraczkami
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-ziemniaczana-z-buraczkami-2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować