Pyszne, delikatne pulpeciki z kapustą czyli gołąbki inaczej.
Składniki:
Ok 40 dag mięsa mielonego
25-30 dag kapusty drobno poszatkowanej,
ząbek czosnku,
1 mała cebula,
kawałek pora (ok 5 cm),
kawałek marchewki (ok 5 cm)
100 g ryżu,
50 g kaszy orkiszowej,
ok 10 dag startego żółtego sera,
przyprawa do mięsa mielonego,
2-3 łyżki bułki tartej,
ok. 50 ml bulionu ( może być woda),
1 jajko,
puszka pomidorów,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka suszonej natki pietruszki ( może być posiekana świeża),
oliwa
Pulpety gołąbkowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przyprawiamy przyprawą (według uznania) i czosnkiem zgniecionym przez praskę lub drobno posiekanym, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na kila godzin). Kapustę szatkujemy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru (ja dałam płaską łyżeczkę) i gotujemy ok.15 minut. Odcedzamy i studzimy.
2. Marchewkę ścieramy na tarce. Cebule, pora drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
3. Ryż razem z kaszą gotujemy w lekko osolonej wodzie około 12 min (ziarenka powinny być w środku lekko twardawe).
4. Bułkę tartą zalewamy bulionem.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ( jeśli konsystencja masy nam nie odpowiada możemy dodać jeszcze bułki tartej) i formujemy pulpety.
6. Pomidory blenderujemy.
7. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy pulpety i zalewamy pomidorami.
8. Naczynie przykrywamy folia aluminiowa lub pokrywka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40-50 min.
9. Około 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy.
Porady
Rady: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pulpetów :)
Komentarze