Klopsiki:
375 g ugotowanego ryżu
270 g piersi z kurczaka
140 g kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu teryiaki
Sól,pieprz do smaku
Sos:
140 g koncentratu pomidorowego
10 g oleju
1 mała cebula
20 g mąki
Ok. 700 ml wody
Sól, pieprz do smaku
Drobiowe klopsiki gołąbkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Pierś z kurczaka ugotować do miękkości. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do miski. Kapustę drobno poszatkować. Dodać ugotowany ryż. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem teryiaki. Dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości piłeczek ping-pongowych.
2.Sos:
Cebulę drobniutko posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać 500 ml wody z koncentratem i przelać do garnka z cebulą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty. Do miseczki przełożyć mąkę, dodać pozostała wodę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Wlać do garnka i gotować kolejne 2 minuty. Następnie wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu około 10-12 minut. Smacznego!
Komentarze