Gołąbki ziemniaczane

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gdy je zrobiłam pierwszy raz i spróbowała, to zdziwiłam się, że jest to, tak mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g ziemniaków

    3 jajka

    3 łyżki kaszki manny

    3 duże cebule

    300 g boczku wędzonego

    10 dużych liści sparzonej kapusty

    2 kostki rosołowe

    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.

    Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować