Gołąbki ziemniaczane

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz. 20 min

O gołąbkach takich usłyszała moja mama. Próbowałyśmy je odtworzyć na wzór "z opowiadania". Wyszły smaczne, aczkolwiek mi osobiście brakowało w nich mięsa:)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ok 16 gołąbków:

    7 dużych ziemniaków
    1 torebka ryżu
    2 duże cebule
    1 jajko
    1 średniej wielkości kapusta
    sól, pieprz
    6 plastrów słoniny
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do gołąbków 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy ugotowany gorący ryż i usmażoną na oleju cebulę drobno posiekaną. Wbijamy jajko. Mieszamy. Odcedzamy nadmiar wody, ale nie całość, by farsz nie był zbyt suchy i zbity.
  • Gołąbki opiekamy 2. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy liście i nadziewamy przygotowanym farszem. Zwijamy. Opiekamy na patelni z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Gołąbki układamy na plastrach słoniny 3. W rondlu układamy plastry słoniny, a na niej gołąbki, ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy całość wodą (ok.2,5cm od dna). Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Podajemy oblane usmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Ryż Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.47 (175 ocen)

Gołąbki okraszone boczkiem z cebulą

To może cię zainteresować