O gołąbkach takich usłyszała moja mama. Próbowałyśmy je odtworzyć na wzór "z opowiadania". Wyszły smaczne, aczkolwiek mi osobiście brakowało w nich mięsa:)
2 godz. 20 min
Składniki:
Na ok 16 gołąbków:
7 dużych ziemniaków
1 torebka ryżu
2 duże cebule
1 jajko
1 średniej wielkości kapusta
sól, pieprz
6 plastrów słoniny
olej
Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy ugotowany gorący ryż i usmażoną na oleju cebulę drobno posiekaną. Wbijamy jajko. Mieszamy. Odcedzamy nadmiar wody, ale nie całość, by farsz nie był zbyt suchy i zbity.
2.Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy liście i nadziewamy przygotowanym farszem. Zwijamy. Opiekamy na patelni z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu.
3.W rondlu układamy plastry słoniny, a na niej gołąbki, ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy całość wodą (ok.2,5cm od dna). Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Podajemy oblane usmażoną cebulką.
Komentarze