Gołąbki ziemniaczane

4.47 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tej potrawy nauczyła mnie moja mama.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 kapusta biała
    2 kg. ziemniaków
    1 śr. cebula
    3 jajka
    sól, pieprz
    Do okraszenia:
    500 g. boczku
    5 cebul
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki:
    1. Do gotującej osolonej wody włożyć kapustę, po kilku minutach liście miękną i można je zdejmować. Gotowe liście odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy 3 jajka i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Z ugotowanych liści kapusty odcinamy twardą część nerwów. W tak przygotowane liście zawijamy nasz farsz. Spód garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się mam nie przypaliły a następnie wkładamy gołąbki i zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte. Gotujemy mniej więcej 50 minut.
    Do okraszenia:
    1. Boczek i cebule kroimy w kostkę.
    2. Boczek podsmażyć do wytopienia części tłuszczu. Do podsmażonego boczku dodajmy cebule i smażymy aż cebula będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    3. Przed podaniem gołąbki okrasić boczkiem z cebulą.
    Smacznego!

Porady

Przed parzeniem kapusty można włożyć ją na 10-15 minut do zamrażarki wtedy kapusta szybciej się parzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować