Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gołąbki:
1. Do gotującej osolonej wody włożyć kapustę, po kilku minutach liście miękną i można je zdejmować. Gotowe liście odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy 3 jajka i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Z ugotowanych liści kapusty odcinamy twardą część nerwów. W tak przygotowane liście zawijamy nasz farsz. Spód garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się mam nie przypaliły a następnie wkładamy gołąbki i zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte. Gotujemy mniej więcej 50 minut.
Do okraszenia:
1. Boczek i cebule kroimy w kostkę.
2. Boczek podsmażyć do wytopienia części tłuszczu. Do podsmażonego boczku dodajmy cebule i smażymy aż cebula będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Przed podaniem gołąbki okrasić boczkiem z cebulą.
Smacznego!
Porady
Przed parzeniem kapusty można włożyć ją na 10-15 minut do zamrażarki wtedy kapusta szybciej się parzy.
Komentarze