Ziemniaczane Gołąbki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna, najpierw robiła je moja babcia, potem moja mama a teraz ja. Może Wy także spróbujecie?

  • 60 min

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    0,5kg wędzonego boczku
    kapusta włoska
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    2 cebule
    sól
    pieprz
    1,5l bulionu
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane gołąbki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzamy przez kilka minut. Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, na drobnych oczkach. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy połowę boczku do ziemniaków, następnie dodajemy jajko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na liść nakładamy ok 2 łyżki ziemniaków i zawijamy tak samo jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki układamy dość ścisło w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 40min. Ugotowane gołąbki delikatnie wyławiamy z bulionu i osuszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy gołąbki pod przykryciem, do momentu aż się zarumienią. Gołąbki podajemy polane skwarkami.

Porady

Farsz powinien być minimalnie gęstszy niż na placki ziemniaczane. Nie może być zbyt ścisły ponieważ gołąbki będą twarde. Można je serwować również z tradycyjnym sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować