Gołąbki z szybkowaru

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam gołąbki z mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    4 saszetki ryżu białego
    1/4 l bulionu mięsnego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    majeranek, sól.pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2029lgp 1. Ryż ugotować w saszetkach.
  • image-218lqvy 2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju
  • image-16j1g6r 3. Mięso wymieszać z ryżem,jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem i cebulą.
  • image-0kiheic 4. Na gaz nastawić wodę w szerokim garnku. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do gorącej wody. Gotować na małym ogniu około 10 min.
  • image-2asbkah 5. Wyjąć, obrać z liści, wyciąć grube nerwy.
  • image-1uex74g 6. Na osuszone liście nakładać farsz i zawinąć zaczynająć od grubego brzegu.
  • image-0j0l87i 7. Dno szybkowaru wyłożyć listkami kapusty
  • image-1onwwp8 8. Gołąbki, ułożyć w szybkowarze, wlać bulion, przykryć listkami. Gotować około 20 min. Gotowa gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować