Gołąbki z suszonymi pomidorami

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gołąbki to danie proste lecz wymaga sporo czasu i pracy ale, zapewniam Was, że naprawdę warto poświęcić swój czas by przygotować tak pyszny obiad dla swojej rodziny. Efektem będzie na pewno każda zadowolona buzia, która ich skosztuje =o)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 12 dużych liści z białej kapusty
    - 200 g ryżu
    - 500 g szynki bez kości
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 średnie cebule
    - 1 jajko
    - 150 g suszonych pomidorów (przepis znajdziecie w moich przepisach)
    - 500 ml bulionu warzywnego
    - 150 g koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki śmietany 18%
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Przystawki

Gołąbki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielone liście z kapusty gotujemy około 5 min we wrzątku. Po przestygnięciu odcinamy z każdego liścia grzbiet.

  • 2. Do bulionu dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Mięso mielimy. Ryż gotujemy na al dente a cebulę z czosnkiem miksujemy blenderem.
    Po ugotowaniu ryż opłukujemy i odsączamy na sitku.
    Następnie wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Z mięsa formujemy kulki a do środka wciskamy suszone pomidory ( tak by znalazły się w środku ok 2-3 szt.)
  • 5. Tak przygotowane kulki z mięsa kładziemy na liście i zawijamy gołąbki.
    Po czym układamy na płasko na blachę i zalewamy wcześniej przyrządzonym bulionem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku w 180 C około 50 min.

Porady

Pomidory można pokroić w paski i wymieszać razem z mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować