Propozycja na smaczne gołąbki z młodej kapusty, wypełnione farszem mięsno - ryżowym z dodatkiem polskich prawdziwków, suszonych pomidorów i świeżego koperku, zapiekane w bulionie z przecierem pomidorowym.
1 godz. 20 min
Składniki:
- 1 główka kapusty
FARSZ:
- 250 g ryżu
- 300 g łopatki wieprzowej
- 200 g prawdziwków (z zalewy solnej)
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 biała cebula
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)
DO ZAPIEKANIA:
- bulion
- przecier pomidorowy
Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąb, a liście parzymy w lekko osolonej wodzie.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Do zeszklonej cebulki dodajemy opłukane z solnej zalewy prawdziwki i smażymy całość do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy zawartość naczynia.
2.Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa wraz z suszonymi pomidorami oraz ostudzoną cebulką i prawdziwkami.
Do zmielonych składników dodajemy ugotowany ryż, posiekany drobno koperek, mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Powstały farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy ściśle w brytfance wyłożonej kapustą.
Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.
Komentarze