Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Propozycja na smaczne gołąbki z młodej kapusty, wypełnione farszem mięsno - ryżowym z dodatkiem polskich prawdziwków, suszonych pomidorów i świeżego koperku, zapiekane w bulionie z przecierem pomidorowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 główka kapusty
    FARSZ:
    - 250 g ryżu
    - 300 g łopatki wieprzowej
    - 200 g prawdziwków (z zalewy solnej)
    - 50 g suszonych pomidorów
    - 1 biała cebula
    - pęczek koperku
    - sól i pieprz do smaku
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    DO ZAPIEKANIA:
    - bulion
    - przecier pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb, a liście parzymy w lekko osolonej wodzie.

    Ryż gotujemy al dente.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

    Do zeszklonej cebulki dodajemy opłukane z solnej zalewy prawdziwki i smażymy całość do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy zawartość naczynia.
  • 2. Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa wraz z suszonymi pomidorami oraz ostudzoną cebulką i prawdziwkami.

    Do zmielonych składników dodajemy ugotowany ryż, posiekany drobno koperek, mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Powstały farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy ściśle w brytfance wyłożonej kapustą.

    Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować