Zapraszam na smaczne i kolorowe gołąbki. Nie ma jednego przepisu na gołąbki, można je przygotować z różnym farszem. Tym razem z ryżem, mięsem mielonym i kolorową papryką. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na gołąbki :
6 średnich liści kapusty włoskiej
200 gram ugotowanego ryżu
200 mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
50 gram czerwonej papryki
50 gram zielonej papryki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
3 szklanki wody - do gotowania gołąbków
woda do gotowania liści kapusty
Na sos :
300 mililitra wywaru
150 mililitra wody
1 łyżka koncentratu
1 łyżka mąki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez chwilę, przekładamy na cedzak i dokładnie polewamy zimną wodą, odsączamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty.
Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz układamy na środek liścia i ciasno zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.
Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar z gotowania gołąbków i dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.
Komentarze