Gołąbki z piekarnika

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na gołąbki dostałam od mojej siostry, dyplomowanej kucharki. Jest prosty a gołąbki soczyste i bardzo smaczne. Polane sosem z dodatkiem bazylii smakują wybornie. Moja córka uwielbia gołąbki więc robię je dla niej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 duża młoda kapusta lub dwie średnie
    2 torebki ryżu 2x100 gram
    1 torebka kaszy jęczmiennej 100 gram
    5 dag masła
    Sól, pieprz, vegeta
    1/2 słoiczka, małego koncentratu pomidorowego
    Składniki na sos:
    1,5 litra wody
    5 dag masła
    Sól, pieprz i vegeta do smaku
    1/3 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso z ryżem i kaszą, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej 1 warstwę gołąbków, posypać vegetą, ułożyć warstwę wiórków masła. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, podlać wodą(1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 120 stopni i dusić około 20 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 20 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.
    Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porady

Do sosu można dodać kostkę rosołową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować