Gołąbki z Piekarnika

4.43 (166 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na te przepyszne gołąbki dostałam od mojej najukochańszej na świecie babci !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na gołąbki:
    1 biała kapusta
    500 g mięsa mielonego
    2 woreczku ryżu
    1 średnia cebula
    1 jajo
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Składniki na sos:
    ok.1 l soku pomidorowego
    3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.43 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Ryż ugotować na sypko.Wystudzić.

    Następnie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

    W między czasie kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzącą wodą i obgotować. Ściągać pojedynczo liście kapusty.

    Wystudzony ryż dokładnie wymieszać z mięsem mielonym, cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku.

    Z każdego liścia kapusty odkroić zgrubiały nerw liściowy, nałożyć farsz i dokładnie zawinąć.

    Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem pomidorowym wymieszanym z 3-4 łyżeczkami przecieru, ewentualnie doprawionym i przykryć folią aluminiową.

    Piec ok. 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 190°.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować