Gołąbki z mielonym i ryżem

4.5 (181 ocen)

Tradycyjne gołąbki z mielonym mięsem i ryżem

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    0,5 kg mięsa mielonego
    100g ryżu
    1 cebula mała
    sól
    pieprz
    1 kostka rosołowa warzywna
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie i oddzielamy liście.
    Ryż gotujemy na pół twardo,studzimy.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Do miski przekładamy mięso mielone,cebulę i ryż,doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.
    Na każdy liść nakładamy mięsny farsz i zawijamy.
    Na dnie garnka układamy liście kapusty,a na nie ciasno układamy gołąbki,zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż kapusta będzie miękka.
    Gotowe gołąbki przekładamy do miski,a z powstałego wywaru robimy sos.
    Do wody wrzucamy kostkę rosołową i dodajemy koncentrat,chwilę gotujemy.Doprawiamy do smaku pieprzem.Mąkę rozrabiamy z zimna wodą i dodajemy do wywaru,gotujemy.Do powstałego sosu wkładamy gotowe gołąbki,albo gołąbki polewamy sosem dopiero na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować