Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu).
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
2.Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy.
3.Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
4.Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
5.Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.
Komentarze