CHILI CON CARNE

5 (201 ocen)

Danie kuchni meksykańskiej,dla osób lubiących ostre dania.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    500 g przecieru pomidorowego
    1 papryka czerwona
    2 łyżki oleju
    PRZYPRAWY:
    sól
    pieprz
    kminek
    papryka słodka i ostra(chili)
    oregano
    bazylia
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać,paprykę pokroić w kostkę i wszystko razem podsmażyć na oleju,dodać mięso mielone i smażyć.
  • 2. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy,zamieszać i dusić 10 minut.
  • 3. Fasolę i kukurydzę osączyć i dodać do mięsa,gotować około 15 minut.
  • 4. Podawać na ciepło.

Porady

Przecier pomidorowy można zastąpić pomidorami w puszce. Danie to podałam z kluskami robionymi na parze,ale równie dobrze można je podać z makaronem,plackami tortilla,ryżem. Przyprawy dodać według uznania. Istnieje też wersja wegetariańska bez dodatku mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować