Gołąbki z kurczakiem, serem żółtym i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 25 ładnych liści).
2.Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
3.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, pod koniec smażenia dodajemy sezam i cały czas mieszając jeszcze chwilę smażymy.
4.Filet z kurczaka przyprawiamy 1 łyżeczką Kucharka i lubczykiem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ser żółty kroimy w kostkę.
5.Ugotowane kasze i ryż przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę, ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
6.Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
7.Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Komentarze