Gołąbki z kiszonej kapusty

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Niby gołąbki jak każde inne, ale jednak maja inny kwaśniejszy smak:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty,
    0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
    1 kg ryzu,
    1 duża cebula,
    1 jajko,
    2 łyzki koncentratu pomidorowego,
    przyprawa uniwersalna, sol, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania główne

Gołąbki z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główke kapusty należy sparzyć.Lekko ostudzić i oddzielić wszystkie liście z główki.
  • 2. Ryż wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i parzyć ok 5 minut, odcedzić.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
    Dodać ją do ryżu, wymieszać, przykryć na 10 minut.
    Po tym czasie dodawać do ryżu mięso, przyprawy, jajko, wymieszać.
    W liście kapusty zawijamy farsz.
  • 4. Na spó dużego garnka wykładamy 2 liście z kapusty(takie ktore nie przydały sie do zawinięcia gołąbkow), układamy gołąbki.
    1,5 litra wody mieszamy z koncentratem pomidorowym i 1 łyżką przyprawy uniwersalnej, wlewamy do garnka z gołąbkami, tak zeby golabki byly zakryte.
    Na wierzch też układamy 2-3 liście kapusty.
    Gotujemy ok 50 minut.
    Podajemy z ulubionym sosem np.pomidorowym badz przypieczone na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować