Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty

4.48 (196 ocen)

  • 60 min

Nieco zmodyfikowana tradycyjna potrawa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego
    2 paczki ryżu
    2 jajka
    główka białej kapusty
    1 cebula
    margaryna do smażenia
    przecier pomidorowy
    cukier,sól, pieprz, vegeta
    łyżka mąki
    kapusta kiszona ok. 150g
    3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować ok. 5 minut, wystudzić, dodać do mięsa razem z jajkiem, solą, pieprzem i vegetą. Cebulę usmażyć na margarynie, dodać do mięsa, wymieszać.
    Liście kapusty sparzyć we wrzątku ok. 3-4 minut (do miękkości, by się dobrze zawijały).
    Na liść ułożyć kulkę farszu, zwinąć.
    Tak przygotowane gołąbki przesmażyć na margarynie i układać na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym, dodać listki laurowe, a na wierzch ułożyć kapustę kiszoną.
    Przecier (3 łyżki) wymieszać w 500ml rosołu i łyżką cukru, wlać na gołąbki, wszystko zakryć liśćmi kapusty białej. Piec w 190st. przez 1,5 h- 2h.
    Następnie wyjąć gołąbki, sos zblendować, wymieszać z mąką, przecedzić przez sito, zagotować i polać gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować