Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotować ok. 5 minut, wystudzić, dodać do mięsa razem z jajkiem, solą, pieprzem i vegetą. Cebulę usmażyć na margarynie, dodać do mięsa, wymieszać.
Liście kapusty sparzyć we wrzątku ok. 3-4 minut (do miękkości, by się dobrze zawijały).
Na liść ułożyć kulkę farszu, zwinąć.
Tak przygotowane gołąbki przesmażyć na margarynie i układać na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym, dodać listki laurowe, a na wierzch ułożyć kapustę kiszoną.
Przecier (3 łyżki) wymieszać w 500ml rosołu i łyżką cukru, wlać na gołąbki, wszystko zakryć liśćmi kapusty białej. Piec w 190st. przez 1,5 h- 2h.
Następnie wyjąć gołąbki, sos zblendować, wymieszać z mąką, przecedzić przez sito, zagotować i polać gołąbki.
Komentarze