Gołąbki z kapusty coolwrap duszone w pomidorach z pieczarkami

5 (14 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dzisiejsza moja propozycja to pyszne gołąbki z mięsa indyczego z ryżem, kaszą pęczak i jęczmienną w kapuście colwarap duszone w pomidorach. Gołąbki przygotowane w liściach tej kapusty są rewelacyjne. Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi. Liście pozostają mocne, elastyczne podczas obróbki i nie trzeba ich długo parzyć wystarczy zamoczyć we wrzątku, aby się lepiej zwijały. Są idealne na gołąbki. Takie gołąbki to fajna propozycja na smaczny obiad zarówno na co dzień jak i od święta.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • ok. 12-16 liści kapusty coolwrap + do wyłożenia naczynia,
    farsz:
    • 1 kg mielonego mięsa z udźca indyka,
    • 1 cebula,
    • 300 g ryżu,
    • 200 g kaszy pęczak,
    • 100 g kaszy jęczmiennej,
    • ok. 2 litry bulionu (najlepszy byłby rosół np. z pozostałego obiadu)
    • sól, pieprz do smaku,
    • naturalna Vegeta (opcjonalnie),
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być suszona),
    oraz:
    • 1 litr bulionu (najlepszy byłby rosół np. z pozostałego obiadu),
    • 500 ml przecieru pomidorowego,
    • 1 łyżka naturalnej Vegety (opcjonalnie),
    • tłuszcz (olej, oliwa lub masło klarowane),
    • ok. 200 g pieczarek
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z kapusty coolwrap duszone w pomidorach z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzam ( wystarczy zamoczyć we wrzątku, aby się lepiej zwijały). Jeśli jest potrzeba ścinam grubszy nerw.
    Cebulę drobno kroję i lekko podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, aby się zeszkliła, a nie spaliła.
    W bulionie (około 1,8 litra, a jeśli jest potrzeba to dolewam resztę) gotuję ryż, pęczak i kaszę na półtwardo na małym ogniu (ok 10min). Następnie wyłączam gaz i odstawiam, aż wchłonął cały płyn. Do ugotowanego ryżu z pęczakiem i kaszą dodaję surowe mięso, cebulę oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest potrzeba. Odstawiamy na około 20 min. Na każdy liść nakładam przygotowany farsz i zawijam gołąbki.
    Na dnie żeliwnego lub żaroodpornego naczynia układam kilka liści kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków) a następnie układam ciasno gołąbki, w zależności od wielkości naczynia układamy 1-2 warstwy.
    Do bulionu dodaję przecier i dokładnie mieszam, a następnie zalewam gołąbki.
    Pieczarki kroję na ćwiartki i podsmażam na maśle klarowanym, następnie układam na gołąbkach. Na wierzchu układam liście kapusty. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem ok. 90 min w temperaturze ok. 180° C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować