Pyszne duszone gołąbki w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gołąbki to nasze ulubione danie, bardzo często je robię w różnych smakach z farszem i w różne sposoby gotowania..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta biała 1 główka większa i nie mocno twarda,
    woda do sparzania - ile potrzeba + olej rzepakowy 5 łyżek

    ryż 3 szklanki,
    mielona łopatka 70 dag,
    cebula 1 sztuka duża,
    kucharek 3 łyżki,
    przyprawa w płynie 2 łyżki,
    pieprz mielony 2 łyżeczki,
    czosnek granulowany 1 łyżka,
    jajka 2 sztuki "L",
    natka pietruszki 1 pęczek,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki - do podsmażania,
    pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg + woda 1 szklanka,
    śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Pyszne duszone gołąbki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 2. Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 3. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 4. Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 5. Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 6. Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.
  • Pyszne duszone gołąbki w pomidorach 7. Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.
  • gołąbki 8. Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz.
  • gołąbki 9. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować