Gołąbki z kapusty coolwrap duszone w pomidorach

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiejsza moja propozycja to tradycyjne gołąbki w trochę urozmaiconej wersji bo z dodatkiem kaszy orkiszowej i zielonej ciecierzycy w liściach kapusty coolwrap. Gołąbki przygotowane w liściach tej kapusty są rewelacyjne. Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi. Liście pozostają mocne, elastyczne podczas obróbki i nie trzeba ich długo parzyć wystarczy zamoczyć we wrzątku, aby się lepiej zwijały. Są idealne na gołąbki. Takie gołąbki to fajna propozycja na smaczny obiad zarówno na co dzień jak i od święta.

b
  • 4 porcje
  • 130min

Składniki

• ok. 12-16 liści kapusty coolwrap + do wyłożenia naczynia,
farsz:
• 1 kg mielonego mięsa (u mnie mieszane wieprzowe z wołowym),
• 1 cebula,
• 300 g ryżu,
• 200 g kaszy orkiszowej (lub jęczmiennej),
• 50 g zielonej ciecierzycy,
• ok. 2 litry bulionu (najlepszy byłby rosół np. z pozostałego obiadu)
• sól, pieprz do smaku,
• naturalna Vegeta (opcjonalnie),
oraz:
• 1 litr bulionu (najlepszy byłby rosół np. z pozostałego obiadu),
• 500 ml przecieru pomidorowego,
• 1 łyżka naturalnej Vegety (opcjonalnie),
• tłuszcz (olej, oliwa lub masło klarowane),

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kapusty coolwrap duszone w pomidorach

  • 1. Liście kapusty sparzam ( wystarczy zamoczyć we wrzątku, aby się lepiej zwijały). Jeśli jest potrzeba ścinam grubszy nerw.
    Cebulę drobno kroję i lekko podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, aby się zeszkliła, a nie spaliła.
    Bulion zagotowuję (około 1,8 litra, a jeśli jest potrzeba to dolewam resztę) i gotuję w nim ryż, kaszę i soczewicę na półtwardo na małym ogniu (ok 10min). Następnie wyłączam gaz i odstawiam aż wchłoną cały płyn. Do ugotowanego ryżu z kaszą i soczewicą dodaję surowe mięso oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest potrzeba. Na każdy liść nakładam przygotowany farsz i zawijam gołąbki.
    Na dnie żeliwnego lub żaroodpornego naczynia układam kilka liści kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków) a następnie układam ciasno gołąbki, w zależności od wielkości naczynia układamy 1-2 warstwy, wierzch również przykrywam liśćmi.
    Do bulionu dodaję przecier i dokładnie mieszam, a następnie zalewam gołąbki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem ok. 90-100 min w temperaturze ok. 180 C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięso mieloneobiadkuchnia polskasoczewica zielonaświąteczny obiaddanie z piekarnikakasza orkiszowaKapusta coolwrap

Komentarze

Podobne przepisy

schab duszony w pomidorach

Dodane przez: paulina57

Schab duszony w pomidorach

Schab, który jest duszony z bulionie...

gołąbki

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki z młodej kapusty

Na takie gołąbki czekamy cały rok,...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-16prux6

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z młodej kapusty

Najczęściej przygotowuję te tradycyjne,...

Duszona kapusta z mięsem- idealna na zimę

Dodane przez: borian26

Kapusta duszona z pomidorami i karkówką

Uwielbiam podawać tą potrawę mojej...

udka w pomidorach

Dodane przez: agarybak76

Udka duszone w pomidorach

Zamiast tradycyjnie upiec udka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE