gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów

4.5 (191 ocen)

sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów świeżych..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • kapusta biała 1 duża, Farsz: - w opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 4 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę
  • etap przygotowania 2. dużą kapustę obgotować we wrzątku, zdjąć liście, usunąć twarde zgrubienie na liściu i nakładać farsz i ciasno zawijać............ na 6 łyżkach masła klarowanego podsmażyć gołąbki
  • etap przygotowania 3. na 2 łyżkach masła klarowanego zeszklić na złocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem
  • etap przygotowania 4. do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką
  • etap przygotowania 5. posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować
  • etap przygotowania 6. do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym ogniu co jakiś czas mieszając

Porady

z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować