Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

  • wyświetlono: 1055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.

  • 50min

Składniki

- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorów
- koperek
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, suszona bazylia, suszony tymianek

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

  • 1. PULPETY:

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy do miski i czekamy chwilę, aż przestygnie.

    Do miski z podsmażoną cebulą wkładamy mięso mielone oraz wbijamy jajko. Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Całość mieszamy.

    Masę doprawiamy solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie mieszamy.

    Z masy mięsnej formujemy małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotowujemy lekko posoloną wodę i wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • 2. SOS POMIDOROWY:

    Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia.

    Pomidory myjemy, u wierzchołków warzywa robimy nacięcia w kształcie litery X, zalewamy gorącą wodą, aby się sparzyły. Odczekujemy chwilę. Następnie wyciągamy z wody i obieramy skórkę.

    Kroimy pomidory w kostkę, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu , aż do miękkości. Rozgniatamy je widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków.

    Do pomidorów dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
    Doprawiamy do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .

    Sos zdejmujemy z ognia. Wkładamy do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawiamy na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".

Porady

Jeśli sos pomidorowy jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylapulpetyPomidoryklopsysos pomidorowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM

Dawniej było tak, że wszelkiego...

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

Dodane przez: bogusia82

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

Pyszna potrawka z piersi kurczaka...

Kurczak

Dodane przez: Mniam1

Pieczony kurczak w sosie barbecue

Kawałki kurczaka pieczone w aromatycznym,...

Wątróbka

Dodane przez: Mniam1

Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem

Połączenie wątróbki z ananasem...

Indyk z ananasem

Dodane przez: StaryZeszyt

Indyk z ananasem

Mięso drobiowe bardzo dobrze komponuje...

Pulpeciki W Sosie Koperkowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Pulpeciki W Sosie Koperkowym

Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne...