W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki.
4 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża główka kiszonej kapusty
1 duża cebula
100 g surowego wędzonego boczku
500 g mielonej karkówki
500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
cząber
majeranek
tymianek
sól
pieprz
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułożyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz.
Podałem z sosem grzybowym.
Komentarze