Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym

4.5 (183 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    100 g surowego wędzonego boczku
    500 g mielonej karkówki
    500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
    cząber
    majeranek
    tymianek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
    Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułożyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz.
    Podałem z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować