Gołąbki ruskie

4.5 (152 ocen)

Bardzo smakują mojemu narzeczonemu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
    1 kg mielonego mięsa (dałam 1/2 drobiowego i 1/2 wieprzowego)
    3 drobno posiekane cebule
    1 duża pietruszka
    3 marchewki
    kawałek selera
    1/2 szklanki bułki tartej
    3 woreczki ugotowanego ryżu
    4 jajka
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

    Ponadto mąka do obtaczania gołąbków oraz bulion
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zszatkować, posolić i odstawić na godzinę. Odcisnąć. Marchewki, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrobić jak na sznycle. Formować kule, obtaczać je w mące i delikatnie spłaszczać. Obsmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Włożyć gołąbki do rondla, gotować w bulionie. Bulion ma przykryć gołąbki. Gotować 45 minut pod przykryciem.

Porady

Można podawać ze sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować