Polędwiczki w sosie paprykowym

4.5 (177 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krucha i delikatna polędwiczka wieprzowa, w towarzystwie aromatycznego sosu paprykowego jest pyszną propozycją na smaczny, niedzielny obiad :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
    po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    500 ml bulionu
    150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    mielona ostra i słodka papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Polędwiczki w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. w chłodne miejsce, po czym krótko obsmażyć z każdej stony na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok.20 minut w 180 st.
  • 2. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na paski, cebulę posiekać. Warzywa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, do miękkości. Oprószyć mąką, poddusić, po czym zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę,wymieszaną z koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić solą i pieprzem. Sos paprykowy wyłożyć na talerz i podawać z pokrojonymi na plastry polędwiczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować