Gołąbki bez zawijania z soczewicą

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Takie gołąbki nie wymagają tylu przygotowań, co tradycyjne a są równie smaczne i sycące. Dzięki dodanej do nich soczewicy ich smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy - moja rodzina je uwielbia:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 24 sztuki:
    220 g kapusty włoskiej (już okrojonej)
    woreczek ryżu
    woreczek kaszy gryczanej
    woreczek soczewicy zielonej (100 g)
    450 g mielonego fileta z kurczaka
    cebula duża
    1 ½ łyżki przyprawy do dań Kucharek
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka oregano
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka gorczycy białej
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    garść świeżego lubczyku (porwany na mniejsze kawałki)
    3 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    olej rzepakowy do smażenia
    około 50 g bułki tartej do obtoczenia gołąbków
    1 ½ szklanki rosołu do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym i razem z mięsem przekładamy do miski.
  • 2. Ryż, soczewicę i kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (ale nie rozgotowujemy).
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Ugotowaną kaszę, soczewicę i ryż, usmażoną cebulkę przekładamy do miski z mięsem.
  • 5. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy ręką, tak by mięso połączyło się z pozostałymi składnikami.
  • 6. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 7. „Gołąbki” przekładamy do naczynia żaroodpornego (dużego), podlewamy rosołem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (z termoobiegiem).

Porady

Podajemy polane dowolnym sosem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować