Gołąbki bez zawijania z jarmużem

4.88 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem mięsa mielonego z indyka, jarmużem w sosie pomidorowym. Smaczny i zdrowy obiad na kilka dni.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g mielonego indyka
    3/4 szklanki suchego ryżu
    100 g jarmużu
    2 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 cebule
    Zioła prowansalskie
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów
    1 opakowanie koncentratu pomidorowy
    1/2 bulionu
    2 łyżki masła
    Wędzona papryka słodka
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy.

    2. Jarmuż kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Chwilkę wszystko przesmażamy.

    3. Przygotowujemy sos z pomidorów w puszce, koncentratu pomidorowego, bulionu oraz masła. przyprawiamy solą, pieprzem oraz wędzona papryka słodką.

    4. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka, podsmażoną cebulę z jarmużem, suchy ryżu, jajka oraz bułkę tartą. Dodajemy zioła prowansalskie i sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.

    5. Formujemy w małe kotlety i podsmażamy chwileczkę z dwóch stron na patelni.

    6. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy cienką warstwę sosu pomidorowego i kładziemy na nią podsmażone kotleciki. Następnie reszta sosu polewamy na wierzch gołąbków.

    7. Gołąbki pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około godziny.

    8. Gołąbki możemy podawać z ziemniakami lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jarmuż Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować