Gołąbki bez zawijania

5 (161 ocen)

Szybsza wersja klasycznych gołąbków.Ale równie pyszna.

Składniki:

  • Składniki gołąbki :
    400g mięsa mielonego wieprzowego,
    120g ryżu,
    1/3 małej kapusty białej,
    1 cebula,
    sól, pieprz,
    oliwa,
    masło,
    jajko.

    Składniki sos :
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    1,5l bulionu,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gołąbki : Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.

  • 2. Przygotowanie sos : Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Energicznie mieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowanie : Gołąbki zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować