Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie gołąbki : Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.
2.Przygotowanie sos : Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Energicznie mieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
3.Przygotowanie : Gołąbki zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze