Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (179 ocen)

  • 15 min

Pysznym, domowym gofrom z dodatkiem bitej śmietany i truskawek trudno się oprzeć...

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    łyżeczka cukru waniliowego
    olej do smarowania
    250 g schłodzonej śmietany 30 %
    3 łyżeczki cukru pudru







Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku roztopić masło. Białka ubić na sztywną pianę.Do osobnego pojemnika wlać żółtka i resztę składników (bez białek). Dokładnie je wymieszać (najlepiej użyć do tego celu miksera). Połączyć białka z masą i delikatnie wymieszać (nie miksować). Posmarować gofrownicę olejem. ( To ułatwi ich wyjmowanie i zapobiegnie przywieraniu ciasta do ścianek). Wlać ciasto do gofrownicy i piec gofry 3-4 minuty aż nabiorą rumianego, brązowego koloru.
  • 2. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • 3. Schłodzoną śmietanę, ubić na szybkich obrotach, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
  • 4. Na jeszcze ciepłych gofrach wycisnąć szprycą bitą śmietanę i rozłożyć truskawki.

Porady

Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. To powoduje, że dostaje się do środka wilgoć i gofry wychodzą miękkie i gumiaste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować