Gofry owsiane z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia.
2.Obranego batata kroimy w kostkę. Gotujemy go w osolonej wodzie do miękkości (przez około 10-15 minut). Bataty odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree.
3.W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: żółtko, mleko migdałowe, puree z batata, miód i oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4.Mokre składniki łączymy z suchymi. Następnie łączymy całość delikatnie z pianą z białek i mieszamy.
5.Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją cienką warstwą oleju i smażymy gofry na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego
Komentarze