Gofry owsiane z batatami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

To przepis na chrupiące i zdrowe gofry. Podajemy je polane syropem klonowym z dodatkiem banana.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 100g batatów,
    • 1 szklanka płatków owsianych,
    • 1 szklanka mleka migdałowego,
    • 1 jajko,
    • 1 białko,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka miodu,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • DO PODANIA:
    • Syrop klonowy,
    • Banany,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry owsiane z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia.
  • 2 2. Obranego batata kroimy w kostkę. Gotujemy go w osolonej wodzie do miękkości (przez około 10-15 minut). Bataty odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree.
  • 4 3. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: żółtko, mleko migdałowe, puree z batata, miód i oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 4 4. Mokre składniki łączymy z suchymi. Następnie łączymy całość delikatnie z pianą z białek i mieszamy.
  • 5 5. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją cienką warstwą oleju i smażymy gofry na rumiano z obu stron.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować