Gofry owsiane

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Gofry owsiane
Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko. Pyszne same, a najlepsze z jogurtem lub serkiem, owocami lub konfiturą – to mój przepis na zdrowy posiłek :) Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie, a nawet zdrowy deser. Możemy podawać na słodko lub wytrawnie

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 130g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
    • 200g mleka,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 20g oleju słonecznikowego,
    • Szczypta soli,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Gofry owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto dostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.
    Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
    Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować