Gofry o smaku ciasta marchewkowego

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Chrupiące gofry o smaku ciasta marchewkowego. Ciasto przygotowuje się niemal tak samo jak to do pieczenia. Tylko zamiast do foremki ciasto wlewamy do gofrownicy. Pyszne na śniadanie, deser lub na drugie śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ( dowolnej)

    1/2 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich, laskowych

    1 średniej wielkości marchew

    mleko sojowe ok. 3/4 szklanki

    płaska łyżeczka cynamonu

    czubata łyżka cukru trzcinowego

    1 jajko

    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody

    Dodatkowo: śmietanka kremówka do ubijania, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru pudru, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe Desery Gofry

Gofry o smaku ciasta marchewkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć wszystkie składniki na gładkie gęste ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Piec w gofrownicy. Podawać z ubitą śmietanką . Posypać skórką z pomarańczy, dodać miętę.

Porady

Można z jaja ubić pianę. Ja tym razem nie ubiła, a gofry wyszły puszyste, chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować