Przepisów na ciasto na gofry jest wiele, bo wiele jest ich rodzajów – klasyczne gofry, które znamy na przykład z nadmorskich  budek, gofry belgijskie – grubsze i mniejsze, gofry na drożdżach. Warto zacząć od klasyki, ale przetestować też inne wariacje i wybrać ciasto, które smakuje nam najbardziej.

Pamiętajmy jednak, że samo ciasto to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma też sprzęt, którego używamy. Jest on nawet ważniejszy niż masa, którą do niego wlewamy. Najlepszy nawet przepis nie sprawdzi się, jeśli nasza gofrownica będzie słabej jakości. Kluczowa jest moc urządzenia – im wyższa, tym gofry lepsze, bardziej chrupiące, złociste i lepiej odchodzące od kratki.

Ciasto na gofry klasyczne

 

Składniki: 350 ml mleka, 400 g mąki pszennej, 2 jajka, ½ szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli

Jajka obijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wraz z sodą i przesianą przez sito. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy wszystko, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto na gofry wylewamy na rozgrzaną gofrownicę – po małej łyżce wazowej na gofra.

Ciasto na gofry belgijskie

 

Składniki: 300 g mąki pszennej, 140 ml mleka, 20 g drożdży, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 250 g cukru perlistego, szczypta soli, 200 g masła

Drożdże mieszamy z ½ szklanki mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce, by spieniły się. Mąkę mieszamy z jajkami, pozostałym mlekiem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier perlisty oraz masło. Ponownie wyrabiamy. To ciasto na gofry wyróżnia się tym, że podczas pieczenia cukier karmelizuje się i dzięki temu procesowi zyskuje charakterystyczny smak.

Ciasto na gofry drożdżowe

 

Składniki: 25 g świeżych drożdży, 310 g mąki pszennej, 550 ml mleka, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 85 g masła, 125 ml jogurtu naturalnego

Ciepłe mleko, drożdże i cukier mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie się pienić. Do mąki dodajemy jajka oraz zaczyn i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc na blacie.

Pamiętajmy, że ciasto na gofry możemy urozmaicić, dodając do niego ulubione dodatki – kakao, płatki owsiane, kawę, cynamon, bakalie czy kawałki czekolady. To sprawi, że nasze gofry zawsze będą smakowały inaczej!