DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te biało-zielone gnocchi z sosem z gorgonzoli podane z kieliszkiem czerwonego wina to olbrzymia uczta dla wielbicieli serów.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na gnocchi:
    1kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    200g świeżego szpinaku
    ok.200-300 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól

    na sos:
    250 ml słodkiej śmietany lub mleka
    150g sera gorgonzola (łagodnego, nie pikantnego)
    szczypta gałki muszkatołowej
    świeżo zmielony biały pieprz
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Kopytka Dania główne

Dwukolorowe gnocchi w sosie z gorgonzoli (gnocchi con salsa di gorgonzola) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj dokładnie szpinak, wyłóż go na głęboką patelnię, lekko posól i uduś pod przykryciem (bez dodatku wody!). Ugotowany szpinak dokładnie odciśnij z soku, który wytworzył się w trakcie gotowania, dodaj 1 jajko i zmiksuj blenderem.
    Umyj ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
  • 2. Do wystudzonyc ziemniaków dodaj sól, łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę mąki - wymieszaj. Odbierz teraz polowe ciasta i dodaj do niego 1 jajko (z tego ciasta uformujesz biale kluseczki), do reszty dodaj zmiksowany wcześniej szpinak. Teraz dodawaj stopniowo mąkę. Zagniatając ciasta sama musisz zdecydować ile mąki dodać (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz i z pewnością do zielonego ciasta będziesz musiała jej dodać trochę więcej). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
  • image-11hcgvl 3. Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka ( Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
    Teraz należy nadać ‘kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt najlepiej uzyskać używając widelca.
    W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Gnocchi układaj w odstępach na wysypanej mąką stolnicy lub blacie.
  • 4. Przygotuj sos.
    Z sera gorgonzola usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej słodką śmietanę lub mleko, a następnie dodaj ser. Na małym ogniu rozpuść gorgonzolę (od czasu do czasu mieszając). Dopraw solą, pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Sos musi być dość rzadki, po dodaniu gnocchów wszystko zgęstnieje.
  • 5. Teraz ugotuj gnocchi. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową i wkładaj bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu serowego. Włącz jeszcze na chwilkę palnik pod patelnią z sosem i zaczekać aż gnocchi pochłoną trochę sosu, a smaki się przegryzą. Wymieszaj wszysko delikatnie i podawaj.
    Buon Appetito.

Porady

Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencje i gnocchi nie będą takie dobre jak ze świeżych ugotowanych tego samego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować