Gęsta zupa pieczarkowa ze strączkami, harissą i pastą miso

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszna, rozgrzewająca i gęsta zupa pełna aromatów i smaków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 cebula ( u mnie czerwona)
    200 g pieczarek
    3-4 kapelusze suszonych podgrzybków
    3 ząbki czosnku
    150 g pomidorków koktajlowych
    1 płaska łyżka harissy
    1 saszetka psty miso
    1 łyżeczka kuminu
    500 ml soku pomidorowego (domowego pasteryzowanego na zimę)
    1/8 szklanki sosu sojowego
    1/2 szklanki (90 g) mieszanki strączków: zielonej soczewicy, czerwonej soczewicy, grochu, pięknego Jasia, czerwonej fasolki ( uprzednio wypłukanych i namoczonych)
    500 ml wody
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    1 strąk świeżego chili
    kolendra do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Ragu

Gęsta zupa pieczarkowa ze strączkami, harissą i pastą miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęsta zupa pieczarkowa ze strączkami, harrisą i pastą miso 1. Na rozgrzanym oleju podsmażam lekko osolone pieczarki , pokrojone dosyć grubo .
  • Gęsta zupa pieczarkowa ze strączkami, harrisą i pastą miso 2. Do przesmażonych pieczarek , które wypuściły wodę dodałam pokrojoną cebulę, czosnek,marchewkę - pezesmażam chwilę, następnie dodaję opłukane strączki ( moczone przez noc) i zalewam woda- gotuję na wolnym ogniu, dodaję sos sojowy i pokruszone kapelusze grzybów leśnych.
  • Gęsta zupa pieczarkowa ze strączkami, harrisą i pastą miso 3. Gdy warzywa są miękkie dodaje sok pomidorowy - zagotowuję, dodaję harissę, kumin, pokrojone chili, paste miso, opłukane pomidorki - całość mieszam i przed podaniem obsypuję świeżą kolendrą

Porady

Zupy nie solę, bo sos sojowy zawiera jej już sporo a miso podkreśla słony smak. Pastę miso dodaje po zagotowaniu, gdy już jest wyłączony ogień pod zupą, by bakterie zawarte w paście miso nie zostały zabite przez temperaturę. Pomidorki koktajlowe dodaję do wrzacej zupy, by nadały świeżości i lekkości Kolendre mona zastąpić inną ulubioną zielenina, choć wg mnie kolendra genialnie podkreśla smaki grzybów. Wykorzystałam pieczarki, ale w sezonie grzybowym można wykorzystać borowiki lub podgrzybki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować