Gęś w jabłkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to mój debiut, ale rodzina była zachwycona. Taką gęś będę robiła teraz częściej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pierś gęsi
    1 cebula
    2 jabłka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki oliwy
    2 szczypty ostrej mielonej papryczki
    sól i pieprz do natarcia mięsa
    1 szklanka rosołu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęś w jabłkach 1. Piersi należy przekroić , umyć, skórę naciąć w kratkę a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i oliwą.
  • gęś w jabłkach 2. Dwa jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, myjemy i siekamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rosołem.
  • gęś w jabłkach 3. Rozgrzewamy patelnię , ale bez tłuszczu i wkładamy obydwie piersi. Skóra z gęsi jest tak tłusta,że nie potrzeba nam już żadnego tłuszczu. Smażymy około5 min z obu stron. Nie przestraszcie się jeśli na patelni pojawi się sporo tłuszczu- to dobrze tzn. że tłuszcz się wytopił a skórka się podsmażyła.
  • gęś w jabłkach 4. Podsmażone piersi wykładamy do naczynia żaroodpornego, tłuszczyk również z patelni wlewamy do jabłek i przykrywamy. Pieczemy w 200 stopniach około1-1,5 godziny w zależności od wielkości piersi. Na 10 minut przed wyjęciem możemy zdjąć pokrywę aby skórka nieco bardziej się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować