Gęś w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi należy przekroić , umyć, skórę naciąć w kratkę a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i oliwą.
2.Dwa jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, myjemy i siekamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rosołem.
3.Rozgrzewamy patelnię , ale bez tłuszczu i wkładamy obydwie piersi. Skóra z gęsi jest tak tłusta,że nie potrzeba nam już żadnego tłuszczu. Smażymy około5 min z obu stron. Nie przestraszcie się jeśli na patelni pojawi się sporo tłuszczu- to dobrze tzn. że tłuszcz się wytopił a skórka się podsmażyła.
4.Podsmażone piersi wykładamy do naczynia żaroodpornego, tłuszczyk również z patelni wlewamy do jabłek i przykrywamy. Pieczemy w 200 stopniach około1-1,5 godziny w zależności od wielkości piersi. Na 10 minut przed wyjęciem możemy zdjąć pokrywę aby skórka nieco bardziej się zrumieniła.
Komentarze