Gata (kuchnia ormiańska)

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

W kuchni ormiańskiej, bardzo popularne są gata. Oto jeden z przepisów ormiańskiego gata z orzechami włoskimi.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Mąka - 3 szklanki
    Śmietana - 400 g
    Margaryna - 200 g
    Soda - 1 łyżeczka

    Nadzienie:

    Masło - 200 g
    Mąka 3 szklanki
    Cukier wanilinowy - do smaku
    Cukier - 2 filiżanki (szklanki)
    Orzechy włoskie - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Gata (kuchnia ormiańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GATA 1. Najpierw dzielimy mąkę na dwie części: jedną na ciasto, drugą na nadzienie. Trzeć margarynę na dużej tarce, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać z mąką. Dodaj sodę i wanilinę. Ponownie zamieszaj i przynieś ciasto do takiej konsystencji, aby nie przyklejało się do dłoni. Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
    Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj nadzienie. Zmieszaj cukier, orzechy i wanilinę, aż uzyskasz gładkość. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem.

    Bierzemy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Weź jedną z nich i rozwałkowujemy na grubość 3 cm, przykryj ją równomiernie na całej powierzchni i zwiń na rolkę. Aby nasz gata był lepiej rumiany, posmaruj go żółtkiem jajek i pokrój na kawałki w kształcie trójkątów lub prostokątów, a na rolkach możesz przebijać różne wzory widelcem.

    Rozgrzej piekarnik w 180 ° C i piecz przez około 10 minut. Więc ugotuj pozostałe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka ormiańska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ormiańska

To może cię zainteresować