Garnek prowansalski

4.51 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zimą często przygotowuję dania jednogarnkowe - zawsze się sprawdzają.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 80 dag udek z kurczaka (bez kości)
    50 dag ziemniaków
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łodygi selera naciowego
    3-4 łyżki oliwy
    szklanka bulionu
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    1-2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 marchewki
    2-3 łyżki posiekanej natki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Garnek prowansalski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami, wymieszać.
    W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu. Wlać wino i gotować do chwili aż około połowa płynu odparuje.
    W tym czasie cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a łodygi selera a cienkie plasterki. Dodać warzywa do mięsa. Doprawić, wymieszać, zalać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
    Gotowe posypać natką.

Porady

smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować