Galette z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser mozzarella, ząbki czosnku i pomidory kroimy w plasterki.
2.Zarabiamy kruche ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Twarde i zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z mąką. Dokładamy sól, jajko oraz wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
3.Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła (nie musi być idealnie) i oprószamy solą morską. Na środku ciasta układamy pokrojone w plasterki ser, czosnek i pomidory. Dokładamy listki bazylii. Zawijamy ostrożnie brzegi ciasta do środka, tak by go nie uszkodzić (inaczej przez szczeliny wypłynie sok, który lubi się przypalić).
4.Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy tarty 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (muszą się ładnie zarumienić). Serwujemy jeszcze ciepłe.
Komentarze