GALETTE Z POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczne, rustykalne tarty z kruchego ciasta i dojrzałych, kolorowych pomidorów. Idealne na obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    szczypta soli
    125 g zimnego masła
    1 jajko
    30 ml zimnej wody
    ponadto:
    1 kulka sera mozzarella
    5 ząbków czosnku
    4 pomidory śliwkowe
    2 pomidory malinowe
    kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółte)
    kilka listków bazylii
    szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galette z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mozzarella, ząbki czosnku i pomidory kroimy w plasterki.
  • 2. Zarabiamy kruche ciasto.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę. Twarde i zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z mąką. Dokładamy sól, jajko oraz wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  • 3. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła (nie musi być idealnie) i oprószamy solą morską. Na środku ciasta układamy pokrojone w plasterki ser, czosnek i pomidory. Dokładamy listki bazylii. Zawijamy ostrożnie brzegi ciasta do środka, tak by go nie uszkodzić (inaczej przez szczeliny wypłynie sok, który lubi się przypalić).
  • 4. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy tarty 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (muszą się ładnie zarumienić). Serwujemy jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować