Galaretka z kwiatów piwonii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wiecie, że kwiaty piwonii można jeść? Spróbujcie tej pysznej, różowej galaretki, gwarantuje, że na zawsze będzie Waszym wiosennym must have :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki kwiatów piwonii
    Sok z 1 cytryny
    3 szklanki cukru
    5 szklanek wody
    3-4 łyżek pektyny owocowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przetwory Dżemy Piwa

Galaretka z kwiatów piwonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty zrywamy z dala od ulicy, wykładamy je na białą ściereczkę lub ręcznik papierowy i odstawiamy na godzinę.
    Wodę zagotowujemy – wyłączamy. Do gorącej wody wkładamy oczyszczone kwiaty i zostawiamy je w wodzie aż do całkowitego wystygnięcia. UWAGA! Kolor wody może nabrać lekko brązowego koloru, ale nie martwcie się, tak ma być.
    Kwiaty przecedzamy do wody dodajemy cukier, sok z cytryny ( kolor wody powinien zmienić się na różowy) i zagotowujemy – gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodajemy pektynę owocową i gotujemy wszystko razem 5-10 minut. Jeśli konsystencja jest jeszcze bardzo rzadka dodajemy więcej pektyny.
    Gotową gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, starannie zakręcamy i stawiamy słoiczki do góry dnem – odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przenosimy do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować