Galaretka z kwiatów piwonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty zrywamy z dala od ulicy, wykładamy je na białą ściereczkę lub ręcznik papierowy i odstawiamy na godzinę.
Wodę zagotowujemy – wyłączamy. Do gorącej wody wkładamy oczyszczone kwiaty i zostawiamy je w wodzie aż do całkowitego wystygnięcia. UWAGA! Kolor wody może nabrać lekko brązowego koloru, ale nie martwcie się, tak ma być.
Kwiaty przecedzamy do wody dodajemy cukier, sok z cytryny ( kolor wody powinien zmienić się na różowy) i zagotowujemy – gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodajemy pektynę owocową i gotujemy wszystko razem 5-10 minut. Jeśli konsystencja jest jeszcze bardzo rzadka dodajemy więcej pektyny.
Gotową gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, starannie zakręcamy i stawiamy słoiczki do góry dnem – odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przenosimy do spiżarni.
Komentarze