Galaretka drobiowa

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Galaretka o bardzo intensywnym smaku za sprawą długiego i wolnego gotowania wywaru. Dodatek czosnku i pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego dają razem wyrazisty smak, a cząstki jajek, zielony groszek i marchewka komponują się w piękną gamę kolorystyczną. Polecam :)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -cały kurczak ( 2 kg )
    -włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por
    -4 liście laurowe
    -4 ziela angielskie
    -4 ząbki czosnku
    -sól, pieprz do smaku
    -opakowanie żelatyny na 2,5 l wody
    Do dekoracji:
    -groszek konserwowy
    -jajka ugotowane na twardo
    -marchewka z wywaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki Przekąski

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 2- 3 godziny.
  • 2. Odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy wszystko do lekkiego przestudzenia.
  • 3. Następnie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego (ale nie wrzącego!) wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso oddzielamy od kości, drobimy na małe kawałki. Można zmielić w maszynce, ale ja wolę takie rozdrobnione palcami. Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy.
  • 4. Na przygotowanych wcześniej pojemnikach ( u mnie jednorazowe keksówki ) układamy kolejno: plastry jajek, warstwę groszku, plasterki marchewki. Układamy mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem. Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca.
  • 5. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika. Jeżeli są to aluminiowe keksówki to wystarczy przeciąć w czterech rogach i łatwo wtedy ściągnąć pojemnik.
  • 6. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Porady

Aby wywar nie miał słodkawego smaku zalecam użyć do wywaru tylko jednej niedużej marchewki lub ją w ogóle pominąć. Do dekoracji można ugotować osobno. Jeżeli lubicie czuć wyraźny smak czosnku to dodatkowo proponuję przecisnąć 2 ząbki przez praskę i dodać do wywaru już po ugotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować