Fusilli z sosem szpinakowo - drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w małą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do wyparowania płynu. Lekko solimy.
2.Do mięsa dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi. Od czasu do czasu mieszamy.
3.Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, solimy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody.
4.W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych.
Porady
Ilość użytego makaronu zależy od ilości i wielkości przewidywanych porcji (3-4 porcje).
Zamiast fusilli można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Można również makaron wymieszać z sosem w garnku i wyłożyć na talerze.
Komentarze