Fusilli z sosem szpinakowo - drobiowym

5 (149 ocen)

Proste i szybkie lekkie danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 350 g piersi kurczaka
    450 g mrożonego szpinaku
    300 - 400 g makaronu fusilli (świderki)
    2 łyżki oleju
    10 łyżek śmietanki 12%
    1 łyżka mąki pszennej
    2 duże ząbki czosnku
    sól
    kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Fusilli z sosem szpinakowo - drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w małą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do wyparowania płynu. Lekko solimy.
  • 2. Do mięsa dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, solimy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody.
  • 4. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych.

Porady

Ilość użytego makaronu zależy od ilości i wielkości przewidywanych porcji (3-4 porcje). Zamiast fusilli można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Można również makaron wymieszać z sosem w garnku i wyłożyć na talerze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować