Czosnkowo-ziołowe frytki z piekarnika

4.99 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Frytki przygotowane w piekarniku są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, od tych smażonych na głębokim tłuszczu. W dodatku moim zdaniem smaczniejsze, szczególnie, gdy dodamy do nich czosnek i aromatyczne zioła.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -2 kg ziemniaków
    -3 ząbki czosnku
    -po jednej łyżce majeranku, bazylii i oregano
    -1 łyżeczka soli
    -5-6 łyżek oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Czosnkowo-ziołowe frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w paseczki jak frytki.
  • 2 2. Wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól i zioła. Dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować