Frykadelki z warzywną niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo. Odcedż, po ostudzeniu oprósz carry.
2.Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory osącz z zalewy i potnij na drobne kawałki.
3.Do mięsa mielonego wbij jajko. Dodaj posiekaną cebulę, koperek, pomidory i 3 łyżki tartej bułki. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
4.Różyczki kalafiora oblep mięsną masą, formując owalne kotlety. Obtocz je w pozostałej tartej bułce. Frykadelki włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na małym ogniu ok.10-12 minut, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron.
5.Podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Smacznego!
Porady
*jeśli ktoś nie przepada za carry, można je pominąć
* z podanych składników wychodzi 8 kotlecików
Komentarze