Bułki z warzywną niespodzianką

0 (0 ocen)

Mięciutkie bułki z warzywną niespodzianką. Uwielbiam je!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej chlebowej
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki letniej wody
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    12 g drożdży suchych

    Nadzienie:
    ½ czerwonej papryki
    ¼ ogórka zielonego
    ½ cebuli
    ½ pomidora
    kilka łyżek ugotowanego ryżu białego
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka oleju

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z warzywną niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić ze sobą, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • image-1qh7hy0 2. Nadzienie: Warzywa pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju dodając pod koniec ryż oraz przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.
  • image-19upyv4 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 11 równych części (każda po około 80 g) Każdą lekko rozwałkować.
  • image-1hd64bb 4. Następnie na środek ułożyć 2 łyżki nadzienia.
  • image-2anu8qp 5. Skleić jak pieroga.
  • image-0p6tr05 6. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.
  • image-03jftrq 7. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w 190ºC przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia na kratce. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Nadzienie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować