Domowa frużelina to owocowa słodycz przełamana delikatnym, kwaskowym akcentem przygotowana w formie żelu. Jest idealnym dodatkiem do lodów, naleśników, serników, gofrów i babeczek.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
400g drylowanych wiśni
7g żelatyny
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Domowa wiśniowa frużelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i zagotuję ( lecz nie gotować) pozostawić do wystudzenia.
2.Gotową frużelinę podawać do lodów, naleśników, serników, gofrów, babeczek oraz innych wypieków.
3.Frużelinę można przechować na zimę. Gorącą frużelinę wlać do słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem ( nie ma potrzeby pasteryzacji, słoiki zamknięte na gorąco utrzymują przetwory nawet do 2 lat).
Komentarze