Domowa wiśniowa frużelina

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowa frużelina to owocowa słodycz przełamana delikatnym, kwaskowym akcentem przygotowana w formie żelu. Jest idealnym dodatkiem do lodów, naleśników, serników, gofrów i babeczek.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g drylowanych wiśni
    7g żelatyny
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Domowa wiśniowa frużelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i zagotuję ( lecz nie gotować) pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Gotową frużelinę podawać do lodów, naleśników, serników, gofrów, babeczek oraz innych wypieków.
  • 3. Frużelinę można przechować na zimę. Gorącą frużelinę wlać do słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem ( nie ma potrzeby pasteryzacji, słoiki zamknięte na gorąco utrzymują przetwory nawet do 2 lat).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować