Frużelina jeżynowa

  • wyświetlono: 2778 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

idealny dodatek do lodów, ciast z bitą śmietaną, gofrów i wielu innych. Wspaniale przełamuje słodycz wypieków i deserów.

Jagodowe_ciastko

Składniki

250g świeżych lub mrożonych jeżyn
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina jeżynowa

  • 1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odkładamy, by napęczniała. Owoce i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Ponownie podgrzewamy frużelinę na małym ogniu, mieszając (podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Jeśli jeżyny są kwaśne, dodajemy więcej cukru. Jeśli frużelina wyszła zbyt gęsta, dodajemy do niej odrobinę wrzątku i dokładnie mieszamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejeżyny

Komentarze

Podobne przepisy

image-15wiaku

Dodane przez: Mniam1

Frużelina jagodowa

Prosty w przygotowaniu i bardzo...

image-13jy9vx

Dodane przez: zagatkowykociolek

Lody jeżynowe

Słodko-kwaśne, orzeźwiające lody...

Sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Sernik z musem jeżynowym

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna...

Jeżynowa manna

Dodane przez: Cukiereczek

Jeżynowa manna

Rozpocznij dzień w kolorach lata...

Karpatka jeżynowa

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Karpatka jeżynowa

Pomysł na to ciasto od dawna za...

KARPATKA Z JEŻYNAMI

Dodane przez: suzana

KARPATKA JEŻYNOWA

Jedno z najpopularniejszych ciast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE